In ultimii 4 ani s-au dus multe campanii de informare a cetatenilor cu privire la procentul din impozitul pe venituri pe care pot decide catre cine sa il directioneze statul. Sunt sigura ca multi dintre voi v-ati lovit (mai ales in lunile aprilie-mai) de celebrul indemn “doneaza 2%!”. “Doneaza” nu este chiar termenul corect. Acel procent nu este chiar o donatie. O donatie presupune ca oferi ceva din ceea ce este al tau (in contul tau, in casa ta, in buzunarul tau, etc.). Aici este vorba despre o redirectionare a unei sume care iti va fi altfel livrata automat la bugetul de stat si utilizata dupa cum statul crede. Avand in vedere ca acei 2% sunt ceva pe care tu ai obtinut prin munca sustinuta timp de un an de zile si ca statul roman nu a dat o mare dovada de responsabilitate si pricepere in administrarea… ei bine, a nimic… cred ca sunteti cu totii de acord ca este indicat (eu as zice chiar NECESAR) sa decideti personal UNDE sa mearga acei bani.

In aceasta perioada avem, fiecare contribuabil, posibilitatea de a sustine in mod concret cauzele in care credem. Acesti 2% pot fi directionati catre o entitate non-profit. Trebuie sa va fie foarte clar ca aceasta decizie de directionare nu va da dreptul ulterior de a cere niciun fel de beneficii financiare sau de alta natura organizatiei catre care ati directionat 2%. Puteti urmari ulterior gradul de transparenta si de eficienta de care organizatia da dovada in activitatea ei si veti decide astfel daca in anul urmator veti continua sa o ajutati sau nu.

Pentru organizatiile non-profit aceasta directionare este foarte importanta! Ele depind de ajutorul nostru. O sa mai scriu o data, pentru cei care inca nu s-au lamurit, ceva ce tot repet: ORGANIZATIILE NON-GUVERNAMENTALE NU SUNT FINANTATE DE CATRE STAT IN NICIUN FEL! Nu primesc bani de la stat pentru activitatea lor. Banii nostri din impozite NU sunt astfel utilizati. Doar acesti 2%, si doar daca noi ne exprimam in sensul acesta.

Daca sunteti angajat cu contract de munca (salariat) va trebui sa completati formularul 230, pe care il gasiti aici (sau direct la Administratia Financiara de care apartineti). Daca aveti venituri din alte surse (drepturi de autor, cedarea folosintei bunurilor, etc.) acestea trebuie declarate anual cu formularul 200 (il gasiti aici). Acesta are o rubrica speciala pentru directionarea celor 2%. Ca sa puteti completa corect aceste formulare va trebui sa stiti numele entitatii non-profit, codul de identificare fiscala (CIF) si IBAN-ul. In general aceste informatii apar pe site-urile organizatiilor. Daca nu le gasiti, nu ezitati sa trimiteti un mail prin care sa le solicitati unui reprezentant oficial al acelei organizatii.

Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit. Va fi calculata de catre organele fiscale. Puteti lasa casuta necompletata. Declaratiile trebuie depuse personal pana cel tarziu 25 mai 2012 la administratiile financiare de care apartineti sau pot fi trimise prin posta la acestea (ca scrisoare recomandata cu confirmare de primire).

Va indemn sa mergeti chiar AZI sa completati acest formular si sa decideti pe cine veti ajuta anul acesta! Eu am depus deja formularul 200. Eu am ales sa sustin Asociatia Pentru Protectia Animalelor “Robi”. Gasiti date despre ei aici. Mai sunt si alte organizatii de protectia animalelor (de exemplu, A Doua Sansa), daca aceasta este cauza pe care doriti sa o sustineti.

Dar mai sunt si alte cauze faine care au nevoie de ajutorul vostru. O sa va expun o lista a unora din cele mai interesante (si capabile si eficiente si implicate) entitati non-profit care asteapta ajutorul nostru. Mie imi pare rau ca am doar 2% la dispozitie de redirectionat…

Fundatia pentru SMURD: cred ca nu mai e nevoie sa va spun ceva despre SMURD, mai ales in lumina ultimelor evenimente sociale din Romania. O sa va mentionez insa ca unul din proiectele fundatiei este sprijinirea la nivel national a interventiei aeromedicale. Si o sa va reamintesc cat de important si util este acest proiect, cat de important este sa poti ajunge REPEDE alaturi de victimele unui accident de pe autostrada, de exemplu.

Asociatia P.A.V.E.L.: este asociatia parintilor cu copii bolnavi de cancer, leucemii si anemii grave. Printre proiectele asociatiei se numara achizitionarea de medicamente pentru copiii bolnavi, realizarea de legaturi cu doctori si clinici din strainatate, consiliere pentru parintii copiilor bolnavi, organizarea unor evenimente precum “Ziua Internationala a Copilului cu Cancer” in Romania, “Pastele Copiilor din Spitale”, Maratonul Sperantei, organizarea de excursii cu copiii bolnavi si de expozitii cu desenele micutilor.

Fundatia Noi Orizonturi: promoveaza modele de educatie prin experienta de calitate, care dezvolta abilitati de viata in randul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabila a societatii. Fundatia Noi Orizonturi isi doreste o lume in care toti tinerii se implica pentru binele comun al tuturor si simt ca pot face o diferenta in societate. Printre realizarile FNO se numara proiectul “VIATA”. Acesta foloseste educatia prin aventura pentru a promova valori pozitive si spiritul de echipa in randul tinerilor. Pana acum peste 5000 de tineri au beneficiat de acest program educational. Un alt proiect (cel pe care eu personal il apreciez si mai tare) este IMPACT. FNO gazduieste o retea de 150 de Cluburi de Initiativa Comunitara pentru Tineri, in 12 judete din tara. Venind saptamanal la Clubul IMPACT, tinerii invata sa identifice problemele comunitatii lor, lucreaza impreuna, scriu si implementeaza proiecte comunitare strategice. Si stim prea bine cat de mare este nevoia Romaniei de dezvoltare civica!

Asociatia Pentru Promovarea Artelor Contemporane: vizeaza promovarea si sustinerea valorilor artistice romanesti si cresterea vizibilitatii artistilor contemporani atat in tara, cat si in strainatate dupa cum si aportul la dezvoltarea unui mediu cultural sanatos si educarea publicului larg in spiritul artelor contemporane, facilitarea accesului la cultura. APPAC a organizat o serie de evenimente, cursuri, ateliere si workshop-uri menite sa sustina promovarea si dezvoltarea tinerilor artisti, educarea publicului in sfera artelor contemporane, facilitarea accesului tinerilor artisti la studii/burse/cursuri de specialitate din orice domeniu specific artelor contemporane.

ViitorPlus: asociatia implementează proiecte de dezvoltare durabila incadrandu-se in urmatoarele domenii de activitate – managementul capitalului natural, productie si consum durabil, educatie pentru dezvoltare durabila, buna guvernare. Printre proiectele organizatiei se numara si “Adopta un Copac”. Acesta are ca scop impădurirea de terenuri agricole degradate din Romania, prin strangere de fonduri de la firme si persoane fizice. Din mai 2010 si pana in decembrie 2011 s-au plantat peste 160.000 de puieti si astfel s-au impadurit peste 26 de hectare de pamant.

Atelier Fara Frontiere: propune integrarea socioprofesionala a persoanelor in dificultate printr-un atelier care le propune o activitate economica si solidara. Cum? Prin proiectul Atelier de Insertiune – reciclarea si reconditionarea calculatoarelor colectate de la companii si institutii responsabile si plasarea lor in alte institutii din Romania care dezvolta proiecte cu vocatie umanitara.

REPET: Daca nu completati aceste formulare si nu va exprimati dorinta ca cei 2% sa fie directionati catre entiatea non-profit pe care doriti sa o ajutati, banii vor ajunge automat la bugetul de stat. Acest demers NU va afecteaza in vreun fel venitul.

Voi catre ce ONG ati ales sa donati 2%?