Eu si cafeaua traim o iubire intensa si declarata…. de cand ma stiu. Perioada de pasiune maxima a fost in facultate, cand practic eram de nedespartit. Mi-a incantat diminetile, atunci cand ceasul suna inainte de momentul in care mi-ar fi fost comod sa il aud; mi-a salvat lucrarile pe care a trebuit sa le fac in termene limita stranse si mi-a umplut de savoare noptile albe. Eu si cafeaua traim o poveste nebuna de iubire!

Prima data am intalnit-o in copilarie. Bunica mea isi facea in fiecare dimineata o cafea ale carei boabe le macina chiar inainte sa dea apa in clocot. M-a atras mirosul acela imbatator, care imi aducea aminte cumva de ciocolata, dar avand o nuanta mai eleganta. Am cochetat foarte timid cu ea, reusind sa o conving pe bunica sa ma lase sa sorb cate 2-3 lingurite.

Pe la finalul scolii generale am inceput o legatura interzisa, legatura pe care o consumam pe furis, in spatele gardului care inconjura institutia. In liceu finalmente am putut lasa fluturasii sa zburde in voie, in timp ce aburii cafelei se imprastiau in sala de clasa, de pe pervazul de la geam, din zona bancii numarul 2. A urmat perioada de iubire pasionala – facultatea! Mi-a stat alaturi ca un partener de nadejde, in cele mai stranse deadline-uri si in cele mai nefaste ore; mi-a mangaiat simturile atunci cand credeam ca timpul a incremenit si sesiunea nu se mai termina; mi-a sarbatorit diminetile de reusita, cand puteam sa dorm pana tarziu si sa ii fiu alaturi fara nicio motivatie ascunsa, doar din pura placere.

Am invatat, de-a lungul timpului, ca si cafelei ii place sa fie chic, sa poarte vesminte la moda sau sofisticate, asadar am cautat si incercat retete peste retete. I-am facut cunostinta cu romul, crema de whiskey, siropul de migdale, praful de scortisoara si esenta de nuca de cocos. Desigur, amintindu-mi mereu adevarata ei esenta. Unul din vesmintele de gala pe care le imbraca a mea cafea este cel de lapte si nuca de cocos. Pentru a-l confectiona aveti nevoie de o ceasca de cafea tare, doua cesti de lapte, o nuca de cocos si zahar. Va fi nevoie sa scoateti tot lichidul din nuca de cocos (faceti 2-3 gauri), apoi sa o lasati la cuptor 30 de minute. Apoi o spargeti si curatati partea alba. Aceasta se zdrobeste pana se obtine o compozitie fina care va fi amestecata cu laptele, la foc mic (pana devine cremoasa). Se adauga cafeaua si zaharul si voila: o prezenta de neuitat! Bucurati-va de ea! Eu sigur asa o sa fac.

P.S.: Reteta de mai sus, alaturi de multe altele, se regaseste pe Coffee Terra, un site dedicat noua, iubitorilor de cafea.