In Romania se ajunge iar la eutanasierea caninilor vagabonzi, ca solutie a eliminarii lor de pe strazi. Sunt impotriva acestui lucru si ma doare fix in fund de cei care ma vor face iubitoare de animale si bagatoare de picioare in biata rasa umana care e torturata de latraturilor lor nocturne si de actele lor de violenta (Daca sunt asa multe, de ce la ora 5 vedem numai stiri cu OAMENI care au omorat, violat, talharit, etc.?!).

Sunt de acord ca ei ar trebui stransi si triati, iar cei cu probleme prea grave de sanatate eutanasiati. Dar cu o injectie letala nu cu bata si ciocanul. Ce?! Nu stiati ca asa se face la noi? Vai! Pai pentru ca nu v-a interesat sa va documentati. Pentru ca v-a pasat mai mult de somnul vostru prea usor, distrubat de 2-3 latraturi. Ceea ce mi se pare ciudat, caci eu am un somn f. usor si totusi nu par sa ma fi incomodat vreodata… Dar, ma rog. Poate nu-s destul de printzesita!

Apoi ar trebui sterilizati! STERILIZATI, fratilor! TOTI! Ca sa nu se mai inmulteasca. Daca nu se mai inmultesc, in cativa ani or sa dispara. E logic, nu? Ah, da! Mai sunt si dobitocii de stapani care nu isi castreaza animalele si apoi le arunca pe strada. Pai asta nu s-ar mai intampla daca ar exista o baza de date a proprietarilor de animale si o contraventie pentru necastrarea lor si/sau abandonul pe strazi. Revenind la cei fara stapan… dupa sterilizare cei care sunt deja “locatari” undeva (adica atasati de o strada, un bloc, un magazin, spatiu in care nu sunt violenti si sunt ingrijiti de cetatenii “riverani”) sa fie dusi inapoi. Cei care nu, bagati in adaposturi si investit mai mult in campaniile de promovare a adoptilor. Caci ar fi misto sa nu mai dati 30 de milioane pe un caine de la Pet Shop doar ca arata ca animalutul papusii Barbie si sa luati unul pentru ceea ce ar trebui sa fie: un animal de companie, nu un accesoriu in plus.

Si daca am infiinta si Politia Animalelor pentru a preveni situatiile de maltratare am putea spune ca suntem cu un pas inainte spre a ne numi CIVILIZATI. Acum… sigur… de ce sunt eu nervoasa? Pentru ca am citit niste comentarii ale unor indivizi, puse pe Wall-ul de facebook al evenimentului de vineri (miting-ul din fata primariei impotriva legii de eutanasiere). Multe comentarii spun aceleasi idei, asadar o voi generaliza pe fiecare in parte.

1. “Bine ca va intereseaza de animale. Da’ un miting pentru copii orfani sau pentru saracia din tara cand se face?!” Oameni buni… “se face”?! Credeti ca astea se fac singure? Credeti ca spirtitul mitingurilor coboara pe Pamant si materializeaza o initiativa? NU! Niste oameni, care cred intr-o cauza, sunt mai plini de pasiune si forta si depun eforturi (de timp, de nervi, de bani, etc.) pentru a le realiza si promova, pentru a misca ceva. Nu poti impune NIMANUI in ce cauza sa creada. Vrei asa tare un miting pentru batranii cu pensii mici? Organizeaza!

2. “In x zi un copil a fost mutilat de un caine si in Z an un batran omorat de altul -> sa ii omoram pe toti!” Eu am fost talharita de tigani de 2 ori pana acum. Sa ii omoram pe TOTI?! Dar despre cazul cand un caine vagabond a salvat un copil de la inec, acum 3 ani, de ce nu spuneti? Sau despre atatia caini vagabonzi care au salvat femei si copii de la talharii?! Eu cand eram mica am scapat de minim 3 ori de derbedeii din cartierul Rahova datorita celor 2 caini comunitari care salasluiau pe strada noastra si erau crescuti din mila comuna a vecinilor. Daca ei ajungeau la Ecarisaj stia cineva asta?! Nu. Si ar fi fost eutanasiati. E corect?! Nu e! Sunt metode de a verifica daca un caine e violent sau bolnav si se poate decide in conformitate, nu asa de-a-n pulea.

3. “Trebuie facut ceva cu ei! Nu pot sa dorm noaptea de cat latra.” Nici eu nu pot sa dorm din cauza vecinului de sus, care se trezeste la 7 si da muzica tare. Sa il omor?! Ah, stai… au la farmacie niste chestii speciale pentru aia cu somn sensibil. Si pentru urechi si pentru ochi. Va sponsorizez eu, daca asta e marea problema pentru care vreti sa ucideti 100.000 de suflete!

4. “Asociatiile de protectie a animalelor nu vor sa fie cainii omorati pentru ca asa nu or sa mai aiba ei bani!” Sa mori tu?! Bah, boilor, care spuneti asta… ati lucrat vreodata intr-o astfel de organizatie?! Ati facut voluntariat pentru asa ceva? Stiti pe ce se mananca? Stiti cum e, pe timpul si banii TAi (ca d-aia se cheama voluntariat) sa stai la 3 noaptea sa faci respiratie artificiala unui pui de pisica ars cu tigara pe piet de un nenorocit, pentru ca inca nu avem serviciu veterinar care sa se deplaseze pana la fata locului (da, da, da… stiu ca TEORETIC exista, in practica cine s-a lovit de nevoia asta cred ca stie la ce ma refer)? Stiti cum e sa iti moara in fata o fiinta nevinovata maltratata de un nenorocit care sigur nu da 2 bani nici pe viata unui om?! Stiti voi cat de greu se strang fonduri pentru asa ceva in tara asta?! In tara care spune ca de ce sa avem o Politie a Animalelor, cum sa bagi un an la parnaie pe unu’ ca a omorat din bataie un caine sau ca si-a transat calul, in mijlocul strazii, pentru ca nu mai putea sa traga mia de kilograme de fiare vechi?! Dar oare de ce?! Ca ala sigur e normal la cap daca a facut asta, nu?! Daca nu din mila pentru sufletele alea nevinovate, macar din insinct de aparare si conservare ar trebui sa vreti! Ca ala nu o sa se gandeasca de doua ori sa va dea in cap daca are nevoie de ceva ce aveti.

5. “Da’ ce va plangeti?! Luati-i acasa, daca ii iubiti asa mult.” Te asigur ca orice iubitor de animale DEJA are acasa 1-5 animalute. Vrei sa ii iau pe toti 100.000?! As vrea, dar nu pot. Da’ in loc sa pui asa problema de ce nu esti dracu’ de acord ca toti proprietarii de animale sa fie RESPONSABILIZATI si sa fie tratata CAUZA, nu consecinta problemei?! Pentru ca da, prin eutanasierea lor (din nou!) s-ar trata doar consecinta. E ca si cum as avea nasul infundat si tot ce as face ar fi sa imi pun picaturi de nas. Pai cand febra o sa ma omoare sa nu ma mir. Ca eu am tratat consecinta gripei, nu gripa in sine. Intelegeti? Sau e deja o informatie prea sofisticata si e nevoie de desen?!

6. “Sa va vad eu ce mai ziceti cand o sa fiti inconjurati de 10-12 care va latra si voi sunteti singur si neaparat.” – E o situatie nasoala, da. Nu m-am aflat in ea niciodata… nu stiu cum am reusit in 23 de ani, dar singurii caini care m-au latrat au fost astia din Pipera care, da, sunt usor salbaticiti si, de fapt, nu m-au latrat pe mine ci masina in mers. Pe de alta parte, aceeasi caini, cand le-am dat ceva de mancare, la 10 zile dupa, m-au recunoscut si m-au lins pe mana, desi nu mai aveam mancare. Totusi… situatiile de caini pe strada, de caini salbaticiti sunt din vina OAMENILOR. Ca atare ar trebui sa ne asumam, colectiv, RESPONSABILITATEA. Si sa gasim o solutie UMANA, EFICIENTA, CIVILIZATA de a rezolva problemele pe care noi le-am creat. Da, poate TU in mod particular nu ai aruncat un caine pe strada. Dar asta nu scuza ca vrei sa te speli pe maini. Militeaza sa fie pedepsite actiunile astea, nu mai forfoti atat pe aceeasi moneda a lasului care isi pune palma in cur. Sau vrei sa imi spui ca daca vecinul tau arunca la tine in balcon o muratura stricata tu o lasi sa se imputa acolo?! Eu as paria ca o duci la gunoi, speli pe jos si ii bati in usa, daca incidentul se mai repeta.

Suntem o natie de IGNORANTI! Mi-e scarba! Din nou… mi-e scarba! Cand eram mica imi tot ziceam ca trebuie sa raman, ca trebuie sa schimb ceva AICI, ca daca plecam toti ce o sa se intample?! Dar cu fiecare an care trece ma oripilez tot mai mult. Sau poate sunt eu o inadaptata! Poate cer prea mult. Naiba sa ma ia! Si naiba sa ii ia pe aia care iau decizile in Romanica noastra draga!