Am ținut destul de multe discursuri până la cei 26 de ani ai mei. Încă din școala generală eram desemnată cu aproape unanimitate de voturi să ies în față să vorbesc mulțimilor. Nu știu dacă asta se întâmpla pentru că aveam un talent pentru public speaking sau pur și simplu pentru că eram mai curajoasă decât ceilalți, dar cert e că așa se întâmplau lucurile. Așadar, în timp, a ajuns să mi se pară ceva firesc. Chiar dacă mereu am făcut lucrurile intuitiv (am tot spus că voi face un curs de public speaking, dar nu am mai ajuns să). După ce mi-am luat și certificarea de trainer, începeam să mă simt din ce  în ce mai în elementul meu în fața grupurilor. (Am descoperit că îmi place foarte mult să îi învăț pe ceilalți, să explic, să răspund la întrebări.)

Cu toate acestea… nu cred că am fost numită vreodată SPEAKER. Nu m-am dus la un eveniment cu aceasta titulatură. Moderator… da. Persoana care intervine cu completări/prezentări… da. Dar nivelul declarat de speaker nu îl atinsesem. Până săptămâna trecută.

Cei de la Educativa au organizat un semniar, destinat ONG-urilor din zona educaÈ›ională, despre ReÈ›ele Sociale. Workshopul „ReÈ›ele sociale: Cum obÈ›ii cele mai bune rezultate” a început la ora 9 È™i a avut 3 secÈ›iuni: Cum creÈ™ti numărul de fani È™i cum păstrezi un ritm de creÈ™tere sănătos?, Cum creezi È™i păstrezi engagement în reÈ›elele sociale? È™i Cum foloseÈ™ti reÈ›elele sociale astfel încât să obÈ›ii vânzări/înscrieri la proiectele pe care le dezvolÈ›i? Eu am vorbit în partea a doua, engagement-ul fiind oricum subiectul meu preferat când vine vorba despre Social Media… È™i orice altceva. 🙂 AÈ™adar, mă simÈ›eam ”ca peÈ™tele în apă”. Dacă adăugăm ca exemplificarea era pe comunități È™i proiecte educaÈ›ionale (eu decizând acum ceva vreme că deÈ™i iubesc SOCIAL-ul în întregimea lui, mă voi dedica doar comunităților artistice, culturale, educaÈ›ionale È™i de dezvoltare personală/profesională), ne puteam apropia de calificativul ”perfect” pentru a descrie situaÈ›ia. DAR… Universul a zis să mă dezvolte personal puÈ›in. Și cu o seară înainte de seminar mi-a făcut cadou o laringotraheita.

Dincolo de faptul că vocea mea de regizor care se descurcă fără portavoce a fost redusă la 50% din capacitate, fiecare cuvânt pe care îl spuneam îmi dădea o durere de gât îngrozitoare. M-am concentrat cât am putut și lucrurile au ieșit ok, rămân doar cu regretul că umorul meu nu prea a fost deloc prezent în discurs. Vă vine sau nu să credeți, în momentele în care ți-ai dori să îți scoți laringele doar ca să nu îl mai simți, nu îți arde de glume.

Oricum, mi-a făcut o mare plăcere să fiu prezentă acolo și să văd tineri voluntari și manageri de proiecte educaționale atât de atenți și pro-activi și implicați. E o experiență care poate face parte cu succes din categoria celor cu ”Faith in humanity restored”. Mai multe detalii despre temele atinse și despre speakerii prezenți găsiți aici.

seminar retele sociale

Notă personală: cel mai mult mi-au plăcut prezentările susÈ›inute de Alexandru GrigoraÈ™ (specialist comunicare la UAIC IaÈ™i) È™i de IonuÈ› Oprea (managerul agenÈ›iei STANDOUT). Ar fi fost constructiv pentru participanÈ›i ca IonuÈ› să fi avut mai mult timp să detalieze unele puncte ale prezentării, punctau tactici foarte pertinente pentru cineva care își doreÈ™te să lucreze în Social Media. Singurul lucru cu care nu cred că am fost de acord în totalitate din ceea ce a spus IonuÈ› a fost faptul că ”nu există specialiÈ™ti în Social Media, există oameni de marketing care se ocupă de asta È™i chiar se pricep.”. Prima parte o aprob (poate o să explic într-un alt post, pe larg, de ce nu putem spune că există specialiÈ™ti în Social Media, deja pe acesta l-am încărcat)! Pe a doua… mai puÈ›in. Exemplu: eu NU sunt om de marketing. 🙂 Da, înÈ›eleg È™i aplic tehnici din zona de marketing, dar rezultatele cele mai bune le am doar când apelez È™i la strategiile care stau la baza pregătirii mele vocaÈ›ionale, aceasta fiind pe un alt fond decât marketing-ul.

ÃŽn încheiere doresc să le mulÈ›umesc organizatorilor pentru invitaÈ›ie È™i să îi felicit pentru iniÈ›iativă. ParticipanÈ›ilor le aplaud încă o dată implicarea È™i le repet: Content-Content-Content! 🙂