Drumurile spre ceea ce e cu adevarat important sunt lungi. Adevarate bulevarde… nu! Ce tot spun? Adevarate autostrazi. Si nu ai intotdeauna cea mai buna masina cu care sa parcurgi autostrada. Uneori trebuie sa circuli sub viteza legala. Doar nu o sa te opresti doar pentru ca nu ai cea mai performanta masina, nu?

Partea buna e ca drumurile spre lucrurile mici sunt mereu mai scurte. Exista mereu un magazin in coltul strazii de unde poti sa iti iei o ciocolata, sa zicem. Sigur… ciocolata are 32 de cubulete, fericirea mult mai multe. Dar cand vremea de afara e urata, parca nu-ti vine sa gonesti pe autostrada. Te minti cu o cicolata fina cu lapte si astepti o vreme mai prielnica.

Bine, poate esti un curajos si un sofer dat dracului. Asa ca nu conteaza vremea de afara, tu pornesti pe autostrada. Spre destinatia mult visata. Si mai gasesti pe drum binevoitori care iti indica scurtaturi. Si uite asa te impotmolesti prin cate un satulet mic din care nu ai habar cum sa iesi. Unde pui ca daca mai ai si pasageri, uneori se enerveaza si coboara sa faca autostopul. Si uite asa te trezesti ca esti singur in masina, intr-un sat uitat de lume si darapanat in care simti ca vrei sa te impusti, fara harta si cu autostrada cine stie pe unde. Intrebi in stanga si in dreapta necunoscuti, iti folosesti simtul de orientare si reusesti sa iesi intr-un final la un drum mai mare care, se pare, da in autostrada. Gasesti iar autostrada, afara ploaia e si mai intetita si realizezi ca practic te-ai intors niste kilometri buni.

Pornesti la drum iar, stergatoarele lucreaza din greu sa indeparteze apa si tu sa vezi pe unde mergi. Si iti propui sa nu te mai abati de la drum, oricat de carismatici si de incredere ar parea cei cu care te vei intersecta in aceasta calatorie.

Esti totusi obosit, asa ca opresti la motelul de pa marginea drumului (si nu, nu esti intr-o secventa din “Psycho”) si iti iei o ciocolata calda. Care te face sa te simti minunat, pe moment. Atat de bine incat te intrebi de ce sa nu ramai acolo si sa bei mereu ciocolata calda cat afara ploua?!… Chiar: de ce nu? Pentru ca ciocolata calda e foarte inselatoare: iti ofera placere pe moment si multe calorii pe termen lung.

Asa ca, dupa ce simti ca poti sa pornesti iar la drum, o faci. Din cand in cand te mai intrebi: oare cand autostrada se termina, ajung unde mi-am propus? De unde stiu eu ca localitatea Fericire e acolo? Mi-a confirmat cineva sau e doar instinctul meu? Si daca e doar instinctul meu… de care ori in viata m-am inselat?! Frana, frana, frana!!!