Trebuia să vă prezint această carte încă de la finalul lui septembrie, când am citit-o. Însă turnura unor evenimente și multe peripeții, m-au ținut departe de aceasta cronică. Dar să nu plângem acum după laptele vărsat, cum ne-au învățat englezii, și să ne concentrăm pe carte.

Înainte să vă spun despre roman, vreau să vă împărtășesc faptul că am ajuns în posesia sa grației minunatei campanii a Editurii ALL, ”Carte călătoare”. Puteți citi aici mai multe despre aceasta super inițiativă (cu mâna pe inimă vă spun că o consider cea mai reușită campanie a unei edituri în anul 2012) și vă invit să stați aproape de Editura All pe pagina de Facebook.

Mi-a plăcut cartea? Cred că da. Știu, È™tiu… v-aÈ›i aÈ™tepta la un răspuns mai elaborat din partea unei umaniste a cărei pasiune de când se È™tie este literatura. Dar… pe mine romanul m-a lăsat cu un mix de sentimente. Este foarte corect scris, ca structură narativă. Personajul principal are un È™arm care pluteÈ™te printre pagini, negreÈ™it. ZugrăveÈ™te foarte bine atmosfera lumii corporatise È™i a ”secolului fast-forward” cum îmi place mie să îl numesc. ÃŽÈ›i aduce zâmbete în colÈ›ul gurii în anumite momente, te face să ridici din sprânceană în faÈ›a unor expuneri cinice È™i atât de realiste.

Dar ce NU am simÈ›it niciun moment în această carte a fost… pasiunea. Probabil că acesta e È™i scopul. Poate Walter Kim asta a È™i vrut să facă din Ryan: un om pe care corporaÈ›ia l-a golit de pasiune È™i trăire. Societatea de consum este prezentată de către Walter Kim într-un ambalaj de umor negru, pe care îl apreciez în faÈ›a descrierilor groteÈ™ti. Fără să îmi doresc să fac o discriminare, cred că cei care lucrează în mari corporaÈ›ii vor empatiza mai bine cu lumea din ”Sus, în aer” È™i vor fi fascinaÈ›i de ea într-un mod în care eu nu am putut fi.

Cred că cel mai interesant de urmărit sunt relaÈ›iile personale ale lui Ryan È™i modul în care diluarea gradată a valorilor sale morale, de către mediul Aerocosmosului È™i al CorporaÈ›iei, le duce spre un eÈ™ec sigur. DeÈ™i este mereu ”sus, în aer”, Ryan este, de fapt ”jos, în pământ”. Prima ironie a lui Kim începe încă din titlu…

ÃŽn 2009 cartea a fost ecranizată, George Clooney primind rolul principal. Nu am văzut filmul, dar după ce am parcurs romanul sunt mai mult decât curioasă să văd cum a fost adaptat. Mie, personal, aÈ™a cum este, fară adăugarea unor artificii cinematografice, nu îmi pare genul de scenariu uÈ™or de pus în imagini. AÈ™adar, rămân datoare cu o cronică a filmului È™i cu o comparaÈ›ie roman vs. ecranizare. IntuiÈ›ia mi-ar spune să pariez pe carte…

Voi ați citit romanul? Ce impresie v-a lăsat?