M-am născut și am crescut în București. Părinții mei la fel. Bunicii au venit aici când încă nu aveau 20 de ani. Pentru mine Bucureștiul e singura casă pe care am cunoscut-o. Și în el mă simt ca acasă. Am copilărit aici. Am studiat aici. Am lucrat aici. M-am îndrăgostit pentru prima oară aici. Am bătut aleile parcurilor bucureștene lăsând pe ele vise, zâmbete, pași, lacrimi, povești.

Dacă plec departe de BucureÈ™ti… inevitabil după o săptămână îi simt lipsa. După două deja trebuie să mă întorc. Născându-mă È™i crescând aici, după cum spuneam È™i altă dată, e clar că sunt fată de oraÈ™. Nu o spun cu mândrie, nici cu ruÈ™ine. Este ceea ce este È™i atât. Eu nu am o legătură aparte cu natura, ci cu străduÈ›ele pietruite. Cu cât mai vechi, cu atât mai bine. Eu nu am o poveste de dragoste cu crestele munÈ›ilor, ci cu galeriile de artă È™i cinematografele. Eu nu am o idilă cu pâinea pe vatră È™i laptele proaspăt muls, ci cu specialitatea zilei de la Bistro-ul din Centrul Vechi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iubesc BucureÈ™tiul! Și mă doare nespus când îl văd judecat È™i catalogat nedrept ca fiind plin de urât È™i mitocani. Mă doare mai ales pentru că, să-mi fie cu iertare… dar majoritatea care duc aceste zvonuri mai departe nici măcar nu sunt bucureÈ™teni. Nu s-au născut aici, nu au copilărit aici, nu au văzut de la 3 ani cum se plantează panseluÈ›ele în CiÈ™migiu în tablouri care mai de care, nu au intrat nici măcar o dată în locurile BucureÈ™tiului care nu au în menu bere È™i muzică în difuzoare… Uneori iubesc oraÈ™ul ăsta È™i mai tare de sărbători. Aproape că îmi place să le fac acasă È™i să plec cu altă ocazie… e mult mai sincer oraÈ™ul în perioada aceea.

De ce iubesc BucureÈ™tiul? Pentru că e plin de viață! Pentru că în orice zi a săptămânii, dacă vrei să te duci la un eveniment cultural, vei găsi unde. Pentru că are multe cinematografe. Pentru că poÈ›i găsi un restaurant bun deschis È™i la 3 AM. Pentru că aici e Rondul Scriitorilor. Pentru diversitatea culturală. Pentru că aici sunt numeroase AsociaÈ›ii È™i ONG-uri cu cauze care mai de care. Pentru că îți poÈ›i îmbogăți viaÈ›a cu ateliere destinate oricăror pasiuni (pictură, actorie, dans, hand-made, croitorie, etc.). Pentru că oamenii sunt mai non-conformiÈ™ti. Pentru că îmi pot face cumpărăturile È™i la 3 AM. Pentru că ador să văd în metrou studenÈ›ii citind cărÈ›i ale căror titluri intră astfel È™i în viaÈ›a mea. Pentru că are un puls nebun, care mă È›ine alertă È™i mă face să mă simt vie!… Nici nu cred că pot enumăra toate motivele, sunt multe. Multe. Da, cel mai important este că, în definitiv, pentru mine BucureÈ™ti înseamnă ACASÄ‚.

Voi, cei cu care împart acest oraÈ™… de ce îl iubiÈ›i?