“Azi”, adica 2010. “Aici”, adica Romania. NOI, adica oamenii care ne-am petrecut copilaria invatand istorie universala,  citind literatura clasica, ascultand Pink Floyd, Metallica, AC/DC, Queen, Journey, Beatles, etc. NOI, care am preferat capitolul “Renastere” in cartea de istorie – adica omul in centrul Universului, cultura inainte de toate, frumosul si romanticul promovate.

NOI, care ne-am tocit nervii in facultati vocationale. Pentru ca daca ne-a placut cultura NOI ne-am asumat asta pana la capat. Nu am facut “Administratie publica” sau chestii ingineresti pentru a ne da apoi mari artisti si mari oameni de cultura si creatie. Ar fi fost mai usor. 6-7 examene, de doua ori pe an, in cel mai rau caz. Maxim 8 ore/zi petrecute in facultate sau pentru studiu. Treburi logice, obiective, manageriabile. NU! Noi ne-am asumat vocatia si ne-am petrecut anii tineretii cu vopseaua pe sub unghii, hainele mirosind a diluant, facand pereti falsi de “sala asteptare gara” la 3 noaptea, pentru un cadru filmat de 30 de secunde. NOI ne-am luptat cu subiectivul artistic. NOI ne-am luat suturile in fund si ne-am calit devenind mai tari. NOI nu ne-am prostituat pentru un banner in plus. Pentru ca stiam ca NOI avem o datorie, mai presus de orice: sa nu lasam cultura sa moara. Sa asculte si copii nostri ABBA, Bee Gees si Queen. Sa se fredoneze mai des pe strada “Are we human, or are we dancer?” decat “As da zile de la mine”. Pentru ca NOI stiam ca PUTEM.

Cum suntem NOI tratati AZI, AICI? Prin injurii, acuzatii, lamentari si exprimari care imput aerul cu mediocritatea lor. Daca facem o campanie pentru protectia animalelor, e rau! Pentru ca nu e pentru batranii de care LOR le pasa atat de mult ca nu misca un deget. Daca facem voluntariat cu copii cu dizabilitati 6 ore pe saptamana, suntem intrebati de ce nu facem 20 de ore. (De catre oameni care nu fac nici macar una…) Daca organizam evenimente cu profil cultural, pentru oameni ca NOI, suntem acuzati ca ne credem Dumnezei si ca riduculizam plebea si ca suntem increzuti. Daca citim presa din extern pe  alte subiecte decat “Britney Spears s-a f***t cu X” inseamna ca nu am facut-o noi. Pentru ca EI (adica cei care au ales calea usoara si care nu stiu foarte bine pe ce se mananca asta) sigur au dreptate. Pentru ca EI te cunosc mai bine. Pentru ca EI se cred superiori. Pentru ca ei nu au citit Caragiale si nu stiu de fraza care incepe cu “Amice…”. Si chiar daca ar sti, orgoliul si superioritatea imaginara nu i-ar lasa sa treaca peste posibilitatea ca au gresit. Scuze?! Doamne Fereste! Ei nu au auzit de asa ceva. Sa nu insistam, ca le cade rangu’ si ii ia cu ameteala…

In timp ce VOI calculati cati bani va intra pe zi in cont, NOI calculam cate randuri citesc cei sub indrumarea noastra, cate citim noi. In timp ce VOI calculati pe cate garduri va apare numele, NOI calculam cate note de muzica clasica se mai scriu pe portativ azi. In timp ce VOI calculati cate gunoaie mai puteti arunca in lume, fara sa fiti sanctionati, NOI calculam cati oameni putem sa strangem sa curatam Romania intr-o zi. In timp ce VOI calculati cum mai puteti sa va faceti publicitate, cat mai ieftin, NOI calculam cate filme bune au aparut anul acesta si cum sa facem sa le vada cat mai multi. In timp ce VOI va deziceti de cauzele pe care pretindeti ca le sustineti, prin atitudinea de printre randuri, NOI ne sustinem cauza IN randuri. In fiecare zi!

NOI nu am furat niciodata nimic. Poate doar pasiunea noastra pentru ceea ce facem. Poate din aceasta am furat cate putin de la Rembrandt sau Marin Preda sau Tarantino sau Freddie Mercury.  Si daca s-a furat vreodata de la NOI, am zambit amar si dulce in acelasi timp. Pentru ca macar produsul nostru, presarat cu dragoste si devotament pentru cultura, a ajuns mai departe. Pentru ca acesta e scopul NOSTRU. VOI, in schimb, incercati sa ne furati spiritul. Si da, imi permit sa semnez aceasta afirmatie in numele tuturor celor  care si-au petrecut ani din viata sacrificand  noptile de somn pentru ca albastrul din tablou nu era perfect, pentru ca secventa 6 din scenariu face prea brusca trecerea spre secventa 7, pentru ca montajul de la inceputul filmului e prea dinamic, pentru ca refrenul de la melodia noua are o nota in plus, care strica putin ritmul, pentru ca monologul din “Cui ii este frica de Virginia Wolf?” nu iese la fel de intens pe cat trebuie. NOI suntem tristi pentru VOI… Dar NOI nu vom renunta.  Si stim de ce. Because WE ARE HUMAN! Dar VOI?