Acum un an, cam pe vremea asta, mă plângeam că mi-e tare dor de școală. Mă simțeam anchilozată intelectual și mă minunam cât de dor poate să îmi fie de procesul clasic de învățare. Deși am (pre)lungi perioade de reflecție și introspecție, principala mea trăsătură rămâne aceea că sunt un om de acțiune. Ca atare, după ce am terminat cu lamentarea și evocarea anilor de școală, am zis să trec la fapte.

Nu, nu m-am mai apucat de încă o facultate. Nu de alta, dar mi se pare că dacă o făceam în țară nu îmi aducea prea multă satisfacție. Plus că mi-au ajuns anii stundeției, sincer! Doar că am început să ”răsfoiesc” resursele ONLINE de învățare. Așa am început o idilă tare frumoasă cu o platformă plină de lecții (la propriu!): Coursera.

Tot din toamna lui 2014 m-am apucat È™i de niÈ™te cursuri de antreprenoriat È™i management de proiect în cadrul unei foarte frumoase iniÈ›iative – EVA. (Dar despre asta într-o poveste viitoare, căci sunt multe de scris!) Concluzia este că mi-am domolit din plin dorul de È™coală. Și a fost absolut minunat!

Revenind la Coursera... Am făcut un curs introductiv de marketing, unul despre business în contextul globalizării, altul despre Google și cum a schimbat media, altul despre conceptul de Gamification, am cochetat puțin și cu noțiunile de gândire critică. Debutul a fost cu un curs despre CUM să înveți! Serios! Mi s-a părut potrivit ca dacă tot vreau să învăț, să aflu și CUM ar fi eficient să o fac.

Cursurile, furnizate de Universități din afară (Edinburgh, Pennsylvania, Northwestern, San Diego), au fost mai bine sintetizate, structurate și practice decât oricare materie prin care am trecut eu în facultate. Fiecare curs îți prezintă programa sa, modul în care îți obții ”diploma”, îți oferă link-uri către materiale de interes și are concepute un număr generos de video-uri în care profesorii îți explică noțiunile.

online learning

În căutarea mea de astfel de platforme am găsit mai multe variante, dar Coursera mi se pare cea mai bine gândită. Faptul că are construit, în cadrul cursului, conceptul de deadline, de teme, de interacțiune cu alți cursanți, de evaluare a altora și auto-evaluare face ca experiența să fie mult mai autentică și asigură o super-conversie de retenție a noilor informații obținute.

Într-un an de zile am reușit să îmi potolesc setea de școală, să câștig foarte multe informații utile (pe multe le-am putut aplica în proiectele mele) și am făcut toate acestea fără să plătesc nimic și după un program pe care mi l-am stabilit singură, în funcție de agenda proprie. Am putut să asist la lecții noaptea, după 22.00, exact cum visam în vremea școlii să o fac. Sunt genul de persoană al cărui intelect se activează după ora 16.00, ca atare cursurile matinale mă secau încet-încet.

Acum sunt nevoită să iau o mică pauza ”de la școală”, întrucât mă așteaptă o perioadă plină de proiecte, însă gândul că pot oricând să revin ”la ore” mă face să mă simt foarte bine.

Voi aÈ›i încercat platforme online de învățare? Pe care o recomandaÈ›i? Sugestii de cursuri? Poate îmi fac un ”orar” inspirat de voi. 🙂