Sper ca ati petrecut Sarbatorile Pascale inconjurati de lumina, zambete si persoane dragi. Eu asa am facut. Mai mult, anul acesta m-am menajat din punct de vedere culinar. Si desi majoritatea v-ati gandi ca asta inseamna ca am avut grija ce si cat mananc, de fapt inseamna ca am petrecut foarte putin timp in bucatarie. In ultimii 3-5 ani am petrecut ziua de sambata de la prima ora si pana seara gatind drob, salata de peste, oua umplute, ciorba de miel, friptura, garnitura, oua rosii, desert (chec/salam de biscuiti/cozonac/pasca). La finalul zilei nu mai imi simteam mainile si picioarele si nici spatele nu era intr-o forma grozava. Asadar, anul asta am delegat-o pe mama cu gatitul si eu m-am menajat (pana la etapa de carat la pachet – m-am simtit cum cred ca se simt studentii din provincie cand fac vizite acasa si se intorc).

Evident, sambata tot nu am avut stare. Asadar am zis sa pregatesc totusi si eu ceva. Si cel mai la indemana mi s-a parut un cheesecake. Este simplu de facut si foarte gustos. Va solicita putina rabdare, in sensul in care este nevoie sa stea o noapte la frigider pentru a ajunge in forma finala.

Reteta e atat de simpla, incat cred ca e ideala pentru incepatori in ale bucataritului. Pentru blat aveti nevoie de un pachet de biscuiti Petit Beurre cu unt si cacao si 100 de grame de unt. Sfaramati marunt-marunt biscuitii (recomand robotul de bucatarie) si turnati peste ei untul topit. O sa iasa un fel de compozitie faramicioasa. Pe aceasta o puneti intr-o forma de prajitura rotunda cu fund detasabil (trantiti hartie de copt peste ea, ca sa nu va obositi prea tare curatand ulterior forma). Bagati in cuptorul pre-incalzit la 180 de grade cam 5-7 minute. Scoateti forma.

Next step: Compozitia! Se ia un bol mare si se toarna in el urmatoarele: 500 de grame de branza de vaci (foarte fina, pentru a obtine o crema de branza – daca gasiti sa cumparati crema de branza direct, cu atat mai bine), 150 de gr. mascarpone, 150 de grame de smantana, 3 oua, 150 de gr. zahar pudra, 2 plicuri de zahar vanilat, o fiola esenta de vanilie, zeama de la jumatate de lamaie, 3 linguri de faina. Omogenizati foarte bine (rezultatul e destul de lichid, nu va panicati cum am facut eu prima data). Puteti turna direct peste blat, in forma, SAU puteti acoperi blatul cu capsuni/zmeura/fructe de padure. Va recomand a doua varianta.

Se pune la cuptor (220 grade) cam 60 de minute. Poate si mai mult, depinde de cuptor cred. Pana pare facut (nu mai e lichid). Pe deasupra se orneaza dupa cum vreti. Eu am vrut sa fac o fatuca de iepuras din capsuni si sos de capsuni, dar in final a iesit o creatura diabolica. Asadar l-am botezat Evil Cheesecake. Si pana aseara bucatele din el au locuit in frigiderul nostru.

Bon Appetite!