Astăzi este Ziua InternaÅ£ionala a Mediului. Astăzi trebuie să îi urăm Planetei noastre un puternic “La mulÅ£i ani!”. Vă sugerez să fie cât mai convingător ÅŸi să ducă în Univers multă-multă energie, căci planeta asta are nevoie de o droaie de urări de genul ăsta pentru ca ele să se poată îndeplini…

Desigur, Terra are nevoie, de fapt, de mai mult decât de simple urări. Are nevoie de noi conÅŸtientizând că trebuie să acordăm mai multă importanţă resurselor ei ÅŸi modului în care ne purtăm cu mediul. Mai ales, are nevoie de noi educându-ne copiii în aÅŸa fel încât să îi poată oferi “mulÅ£i ani” de acum înainte.

Nu o sa încep să scriu o pledoarie moralizatoare, precum am făcut de Ziua Mondială a Biodiversităţii. Vă voi lăsa, mai bine, în compania unor statistici. Cred că ele sunt mai relevante decât orice aÅŸ putea eu spune. AÅŸadar, dragi cititori, ÅŸtiaÅ£i că…

peste 1000 de logo-uri corporate pot fi identificate uşor de copii, însă aceştia nu pot numi mai mult de 10 plante şi animale originare zonei în care locuiesc?
…peste 70% din materialele care ar putea fi uÅŸor reciclate NU ajung în fabricile destinate?
…peste 40% din materiale care NU sunt biodegradabile sunt aruncate în natură ÅŸi nu în locurile destinate?
…peste 60% din risipa de mâncare ÅŸi băutura ar putea fi evitată?


…50 de milioane de case ar putea fi încălzite timp de 20 de ani cu cantităţile de lemn ÅŸi hârtie pe care le aruncăm în fiecare an?
doar în SUA, în zone în care nivelul poluării din aer este considerat de către autorităţi periculos, locuiesc peste 110 milioane de oameni?
în China mor prematur anual 400.000 de oameni din cauza bolilor provocate de poluarea din aer?
…doar în SUA se aruncă în fiecare oră peste 2,5 miloane de sticle de plastic?
…dacă s-ar folosi hârtie reciclabilă pentru o singură ediÅ£ie de duminică a New York Times ar putea fi salvaÅ£i 75.000 de copaci?

AÅŸadar… La mulÅ£i ani, Terra!

P.S.: Dacă vreÅ£i să participaÅ£i la o acÅ£iune faină dedicată acestei zile, o puteÅ£i face sâmbătă (9 iunie) – o vânătoare de comori verzi ale oraÅŸului. Vă puteÅ£i înscrie echipa aici.
P.S2.: PărinÅ£ilor care îmi citesc blogul (ÅŸi nu numai), le recomand o serie de articole foarte interesante în direcÅ£ia educării ecologice a copilului – “InteligenÅ£a naturalistă”, “Ce înseamnă o educaÅ£ie ecologică?“, “Cum îl apropii pe copil de natură?” ÅŸi “ÃŽnvaţă-l despre reciclare”.