Azi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Biodiversitatii. Ziua de 22 mai a capatat aceasta semnificatie inca din anul 2000, la decizia Adunarii Generale a O.N.U. Biodiversitatea trebuie inteleasa ca fiind fenomenul care sustine viata si influenteaza dezvoltarea, indiferent de tipul ei. Ziua de 22 mai este sarbatorita peste tot in lume prin diferite actiuni, expozitii, concursuri de informare. Se incearca, timp de o zi, ca semnalul de alarma sa capete o voce mai puternica decat oricand.

Cu regret spun ca eu nu am stiut pana anul acesta ca 22 mai e Ziua Mondiala a Biodiversitatii. Iar eu sunt, in general, preocupata de protectia mediului, a animalelor, de educatia ecologica, etc. Nu-mi aduc aminte in niciun an de scoala generala sau liceu sa fi avut ca tema sau activitate de clasa ceva legat de aceasta zi. Si daca scoala pe care am terminat-o era una de cartier, liceul a fost (si este) unul de elita. Daca noi nu am stiut ca 22 mai este Ziua Mondiala a Biodiversitatii, ce speranta sa am de la altii?

Romania sufera de o lipsa cronica de respect, parerea mea. Este evident ca intr-o singura zi nu vei vindeca natura, nu despre asta e vorba pe 22 mai. Dar nici macar o zi, o saptamana de dinainte, o ora dupa sa nu consideram ca merita atentia noastra acest subiect?! Admit ca nu ma mai uit la televizor de ceva vreme, asadar va intreb pe voi: s-a spus ceva la stiri? A existat un talk-show despre acest subiect? S-a organizat ceva in parcurile din tara? Eu am gasit in online cateva articole, singurul care ofera mai multe detalii fiind pe Ecomagazin. Si am gasit doar o actiune a unei asociatii, undeva in Sibiu. (De ce nu ma mir?) Eu am aflat despre aceasta zi la munca, unde una din comunitatile Intuitext promoveaza o serie de materiale despre importanta educatiei ecologice si despre cum putem apropia copiii de natura. Si cam acesta ar fi tabloul. Sarac. Cam ca viitorul biodiversitatii…

Cred ca v-ar interesa sa stiti ca tema sub care se desfasoara anul acesta ziua de 22 mai este “Biodiversitatea si modificarile globale”. Transformarea profunda a mediului inconjurator si acumularea, in timp, a unor stari de degradare a acestuia au afectat in mod direct biodiversitatea, efectul asupra naturii fiind unul pe termen lung: distrugerea multor paduri, degradarea ecosistemelor, cresterea vitezei de extinctie a speciilor. Poate ca nu stiti, dar pierderea biodiversitatii este la fel de importanta ca modificarile de clima, cele doua fiind in stransa legatura.

Cred cu tarie trebuie sa respectam viata. Si tot ceea ce face viata posibila. Ne respectam parintii, nu? Natura este parintele TUTUROR. Imaginati-va, eventual in timp ce va bucurati de un picnic sau o zi la plaja, cum ar fi ca toate acestea sa nu mai existe? Cum ar fi, ca peste ani si ani, copiii copiilor vostri sa nu cunoasca mirosul de lemn ud dupa ploaie sau cat de rece poate fi apa de izvor, intr-o zi caniculara de august? Poate ca aceste exercitii de imaginatie ne-ar ajuta sa devenim putin mai motivati in a investi in natura. Si nu doar pentru o zi pe an. Ganditi-va cum v-ati simti voi ca cei din jur sa va respecte doar de ziua voastra? Si acum imaginati-va cum ar fi ca nici macar acea zi sa nu o aveti. Cum ar fi ca nimeni sa nu constientizeze ca existati, ca oferiti atat de multe lucruri in fiecare zi, ca aveti nevoi si ca ati putea disparea? Cum ar fi ca numele vostru sa nu existe pe buzele nimanui?… Nici macar o zi.