O data la 2 ani trebuie efectuata o verificare obligatorie a instalației de gaz. Altfel nu mai ai dreptul să o folosești și ți se sistează furnizarea. Cum e cu ITP-ul la mașină, practic. Desigur, în minunatul tumult cotidian în care trăim, cel mai probabil vom uita când trebuie efectuată. Nicio grijă, furnizorul tău nu uită și te va notifica. Mai ales că acesta e un prilej și pentru el să facă niște frumoase încasări suplimentare, întrucât, bineînțeles, el poate efectua verificarea.

Dacă furnizorul tău e GDF Suez probabil ai primit la ultima factură notificarea, alături de îndemnul de a suna la ei să programezi revizia în termen de 30 de zile. La ei sau la o firmă autorizată ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei). Indiferent pe care variantă ai mers ai plătit între 35 și 60 de lei.

Dacă furnizorul tău e COVI… ai primit azi o notificare că poimâine ai de făcut verificarea. Nu e nevoie să te programezi, că È™tiu ei mai bine cum ai tu agenda făcută. De fapt nu È™tiu, dar de ce i-ar interesa? EÈ™ti doar clientul lor È™i vei rămâne. Că nu ai alternativă în zonă. (cel mai probabil d-aia eÈ™ti clientul lor) Plus că oricum nu ai avea la ce să te gândeÈ™ti È™i la ce firmă să apelezi pentru că ei NU lucrează cu nicio altă companie, fie ea È™i autorizata ANRE. Pur È™i simplu. Nefiind concurență în oferta pachetului de verificare/revizie… ia ghiciÈ›i ce se întâmplă? ÃŽÈ›i face furnizorul o ofertă de preÈ›. O ofertă pe care nu o poÈ›i refuza. La propriu. Că e verificare obligatorie. O ofertă de cca 150 RON. Mai mare decât cea pe care o practică service-urile autorizate la verificările de centrale termice (iar acolo se întâmplă mai multe acÈ›iuni decât celebra plimbare a brichetei pe lângă È›eavă…).

flacara-aragaz

ÃŽnÈ›eleg că trebuie să îți verifici sistemul de gaze periodic. Ba chiar mi se pare foarte UTIL È™i civilizat să o faci. E ca treaba cu analizele anuale. Sau ITP-UL de la maÈ™ină. Spre binele tău È™i al celor din jur. PrevenÈ›ia e cea mai bună metodă de tratament. Sunt de acord È™i că verificările implică resurse umane ale unor specialiÈ™ti care trebuie plătiÈ›i, deci n-o să susÈ›in că trebuie să mi le ofere gratis. Dar NU sunt de acord È™i NU voi fi niciodată de acord cu abuzul celor care deÈ›in monopolul. (Nu-s de acord nici cu ideea de monopol, în sine, dar n-o să deschid discuÈ›ia că e lungă…)

Suma stabilită de ei e deja una nesimÈ›ită, dar mă gândesc aÈ™a… ce îi opreÈ™te să pună 300 de lei? Poate 500? Că oricum nu am alternativă. Deasemenea este interesant că nu te informează în notificare de costurile verificării! Această informaÈ›ie o afli tu prin întrebări È™i para-întrebări la ei sau la alÈ›ii care au efectuat înaintea ta verificarea (ca să nu mai vorbim că afli răspunsuri diferite: la cineva a fost 120, la altcineva 200, la altcineva 320 etc.).

Eu, artistă din fire, recunosc… nu prea le am cu legile È™i fiscalitățile. Doar cât să supravieÈ›uiesc. Dar bunul simÈ›, logica È™i cunoÈ™tinÈ›ele mele de economie îmi tot strigă că nu e ok. Ca atare, vă întreb È™i eu pe cei mai È™coliÈ›i în treburile astea: e legal să se procedeze aÈ™a? Se poate face o sesizare sau o plângere? Unde? Are efect? Sau e încă o piesă la construcÈ›ia ”taci È™i înghite” made in Romania?

UPDATE: Aparent este ok să facă verificarea orice firmă certificată ANRE, dacă ulterior depune la sediul COVI dovada. Deasemenea, costurile per foc sunt fixe (49 RON – cel puÈ›in aÈ™a mi-a comunicat angajatul lor, nu am văzut nimic oficial scris). Ele pot scădea atunci când nu se face o verificare individuală, ci una colectivă (cu contract încheiat prin AsociaÈ›ia de Proprietari – contract care la noi nu exista, dar se va remedia). Plita È™i cuptorul NU trebuie considerate două focuri separate, e o inducere în eroare dacă vi se spune altfel. Desigur, nimic din toate acestea nu schimbă ce am relatat mai sus È™i poziÈ›ia mea fermă de ”aÈ™a NU” în ceea ce priveÈ™te notificarea clientului (de pe o zi pe alta), sistemul de programare (venim noi când vrem) È™i bâlbele în ceea ce priveÈ™te informarea clientului.