Anul acesta, după 3 ani în care nu am avut mai mult de 5 zile consecutive de concediu, o să dau SHUT-DOWN două săptămâni în august. Deja le visez ca pe cea mai mare binecuvântare de la Internet încoace. Sunt pe low-battery de ceva vreme și lucrez pe sistemul de baterie de rezervă, ca atare plănuiesc să profit din plin de cele două săptămâni.

Partea cea mai frumoasă? 11 zile din cele 14 mă vor găsi pe străzile Lisabonei. După săptămâna de Viena de anul trecut, am zis că nimic nu va fi mai fain. Dar încep să mă răzgândesc, pe măsură ce citesc despre ceea ce va urma să văd.

ÃŽn primul rând, să vă povestesc puÈ›in despre CUM am ales Lisabona. Pentru că la noi în casă este democraÈ›ie, am inventat alături de al meu un sistem fun (È™i destul de FAIR) de alegere a destinaÈ›iei de vacanță. Am asignat o marjă de buget, am limitat destinaÈ›iile la EUROPA È™i ne-am dat 7 zile de research. Trebuia să propunem fiecare 5 oraÈ™e diferite. Propunerile au fost scrise apoi pe 10 bileÈ›ele, puse într-o pălărioară È™i fiecare dintre noi, pe rând, extrăgeam câte unul. Acestea erau oraÈ™ele eliminate. Cel care rămânea ultimul… era destinaÈ›ia de vacanță.

Acest sistem ne-a ajutat să ne dăm seama cât de mult ne doream, aparent, să mergem la Munchen, una din propunerile mele. A rămas în ultimele 3 bilete È™i am reacÈ›ionat amândoi mai ceva decât la ratarea unui gol în prelungirile finale când a ieÈ™it… Dar am fost foarte împăcaÈ›i cu deznodământul acesta. Amândoi, fără să ne influențăm, pusesem un oraÈ™ din Portugalia pe lista de propuneri. Eu Lisabona (da, sîc! I won!), el Porto.

Revenind… Lisabona. 🙂 Ne-am luat cazare cu mic dejun inclus È™i în rest ne vom face singuri programul. E tipul meu preferat de vacanță! Evident că deja am puricat review-urile È™i recomandările scrise de alÈ›i turiÈ™ti È™i, în momentul acesta, cred că în topul lucrurilor pe care vreau să le văd acolo este cartierul Alfama! Da, da, È™tiu… alegerea asta reflectă pasiunea mea pentru istorie È™i arheologie. Dar totuÈ™i! Iată cum arată:

alfama

         *sursa foto

Am aflat despre Alfama că este cel mai vechi cartier al Lisabonei, că este singurul care păstrează din caracteristicile arhitecturale de dinainte de secolul XVIII (prin 1755 Lisabona a fost lovită de un cutremur foarte puternic care a ras cam tot È™i cca 85% din oraÈ™ a fost reconstruit – ca atare, cca 85% din oraÈ™ reflectă mai mult stilul iluminist) È™i că este o înlănÈ›uire de străzi pitoreÈ™ti È™i înguste.

Pe lângă Alfama, eu am mai trecut în Top 5 așa:

  • Ocenarium – pentru că e unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume (peste 25000 de peÈ™ti!)
  • Belem – pentru că e un cartier unde sunt multe monumente de mare importanță artistică (are un centru cultural unde sunt picturi de Dali, Picasso, Magritte + un Muzeu al CaleÈ™tilor, iar după experienÈ›a cu expoziÈ›ia de CaleÈ™ti de la Schonbrunn… pe oriunde o să merg o să caut Muzee de CaleÈ™ti)
  • Castelul Sao Jorge – pentru că te poÈ›i urca în turnuri È™i poÈ›i merge pe zidurile de apărare, de unde să observi întregul oraÈ™
  • Telefericul – pentru că am văzut câteva fotografii cu oraÈ™ul, făcute la 20 de metri înălÈ›ime È™i… wau!

Dacă aveÈ›i cumva sugestii pe care să le trec pe harta mea de turist, daÈ›i-mi de veste! Până pe 9 august sunt numai ochi È™i urechi. 🙂 Voi ce destinaÈ›ii aÈ›i ales vara aceasta?