Anul acesta, după 3 ani în care nu am avut mai mult de 5 zile consecutive de concediu, o să dau SHUT-DOWN două săptămâni în august. Deja le visez ca pe cea mai mare binecuvântare de la Internet încoace. Sunt pe low-battery de ceva vreme și lucrez pe sistemul de baterie de rezervă, ca atare plănuiesc să profit din plin de cele două săptămâni.

Partea cea mai frumoasă? 11 zile din cele 14 mă vor găsi pe străzile Lisabonei. După săptămâna de Viena de anul trecut, am zis că nimic nu va fi mai fain. Dar încep să mă răzgândesc, pe măsură ce citesc despre ceea ce va urma să văd.

În primul rând, să vă povestesc puțin despre CUM am ales Lisabona. Pentru că la noi în casă este democrație, am inventat alături de al meu un sistem fun (și destul de FAIR) de alegere a destinației de vacanță. Am asignat o marjă de buget, am limitat destinațiile la EUROPA și ne-am dat 7 zile de research. Trebuia să propunem fiecare 5 orașe diferite. Propunerile au fost scrise apoi pe 10 bilețele, puse într-o pălărioară și fiecare dintre noi, pe rând, extrăgeam câte unul. Acestea erau orașele eliminate. Cel care rămânea ultimul… era destinația de vacanță.

Acest sistem ne-a ajutat să ne dăm seama cât de mult ne doream, aparent, să mergem la Munchen, una din propunerile mele. A rămas în ultimele 3 bilete și am reacționat amândoi mai ceva decât la ratarea unui gol în prelungirile finale când a ieșit… Dar am fost foarte împăcați cu deznodământul acesta. Amândoi, fără să ne influențăm, pusesem un oraș din Portugalia pe lista de propuneri. Eu Lisabona (da, sîc! I won!), el Porto.

Revenind… Lisabona. 🙂 Ne-am luat cazare cu mic dejun inclus și în rest ne vom face singuri programul. E tipul meu preferat de vacanță! Evident că deja am puricat review-urile și recomandările scrise de alți turiști și, în momentul acesta, cred că în topul lucrurilor pe care vreau să le văd acolo este cartierul Alfama! Da, da, știu… alegerea asta reflectă pasiunea mea pentru istorie și arheologie. Dar totuși! Iată cum arată:

alfama

         *sursa foto

Am aflat despre Alfama că este cel mai vechi cartier al Lisabonei, că este singurul care păstrează din caracteristicile arhitecturale de dinainte de secolul XVIII (prin 1755 Lisabona a fost lovită de un cutremur foarte puternic care a ras cam tot și cca 85% din oraș a fost reconstruit – ca atare, cca 85% din oraș reflectă mai mult stilul iluminist) și că este o înlănțuire de străzi pitorești și înguste.

Pe lângă Alfama, eu am mai trecut în Top 5 așa:

  • Ocenarium – pentru că e unul dintre cele mai mari aquariumuri din lume (peste 25000 de pești!)
  • Belem – pentru că e un cartier unde sunt multe monumente de mare importanță artistică (are un centru cultural unde sunt picturi de Dali, Picasso, Magritte + un Muzeu al Caleștilor, iar după experiența cu expoziția de Calești de la Schonbrunn… pe oriunde o să merg o să caut Muzee de Calești)
  • Castelul Sao Jorge – pentru că te poți urca în turnuri și poți merge pe zidurile de apărare, de unde să observi întregul oraș
  • Telefericul – pentru că am văzut câteva fotografii cu orașul, făcute la 20 de metri înălțime și… wau!

Dacă aveți cumva sugestii pe care să le trec pe harta mea de turist, dați-mi de veste! Până pe 9 august sunt numai ochi și urechi. 🙂 Voi ce destinații ați ales vara aceasta?