Desi folosesc rar cel de-al doilea prenume al meu, el face parte din mine. Si astazi imi este amintit mai mult ca oricand ca port mandrul prenume al reginei Spartei. Atunci cand eram mica nu imi placea sa fiu strigata “Elena”. Daca cineva vroia sa ma supere pana la punctul in care incepeam sa dau isteric din maini si picioare si sa plang, era suficient sa imi spuna o zi intreaga “Elena” (si alte derivate mai putin princiare – “Lenuta”, “Leana”, “Nuti”, etc.). Privind in urma nu imi pot explica in mod concret reactia mea… cred ca pur si simplu mi se parea un nume mult mai banal decat “Laura” si simteam ca cei din jur incearca sa ma discrediteze cumva, asociandu-mi un ID de identificare banal.

Anii au trecut si, din fericire, am crescut. Si am cercetat semnificatia numelui “Elena” si mi-am dat seama ca ea a prins radacini in mine fara ca macar sa stiu, am aflat ca se potriveste manusa cu esenta semnificatiei principalului meu prenume si, mai ales, am aflat ca poate inspira orice, dar nu banalitate.

In greaca, “Elena” inseamna “raza de soare”. Tot la greci gasim si cea mai frumoasa poveste care are in centru o Elena. Considerata “cea mai frumoasa dintre muritoare”, Elena era fiica lui Zeus si a Ledei. Tatal ei pamantesc este Regele Spartei (presupun ca nu e nevoie sa intru in detalii despre cum spartanii sunt si azi considerati o legenda de curaj). El o casatoreste pe Elena cu Menelau (regele cetatii Micene), insa Afrodita intervine in cursul evenimentelor daruind-o pe Elena lui Paris (fiul mic al regelui troian Priam), ca urmare a sprijinului pe care el il ofera in cazul marului discordiei.

Si astfel incepe unul dintre cele mai cunoscute razboaie ale mitologiei grecesti: Razboiul Troian. Acesta a durat 10 ani si, in timpul lui, Paris a murit. O decada de razboi… pentru “cea mai frumoasa dintre muritoare”. Romantic, da. Banal, nu.

In concluzie, pentru macar o zi voi incerca sa ma simt ca “cea mai frumoasa dintre muritoare”. Azi imi puteti spune “Elena” si sigur nu o sa ma supar. Azi sunt o “raza de soare” si sper ca toate Elenele din lume sa fie. Poate asa scapam si de norii de afara.