Ni s-a întâmplat tuturor să avem zile mai proaste. Ni s-a întâmplat tuturor să traversăm perioade emoÅ£ionale nu foarte roz. Cu toÅ£ii am plecat la un moment dat de acasă accesorizaÅ£i cu colierul melancoliei ÅŸi brăţara pesimismului. Desigur, cea mai mare parte a noastră am fost imediat “îmbărbătaÅ£i” de prieteni, colegi. AÅ£i observat cum majoritatea cuvintelor moralizatoare se învârt în jurul truismelor ÅŸi a zicalei “capra vecinului”?

  • “Totul va fi bine” – mă scuzi, amice, dar când Å£i-ai dat doctoratul în citit în stele?!
  • “Se poate ÅŸi mai rău” – no shit, Sherlock!
  • “Dacă te încălzeÅŸte cu ceva ÅŸi eu azi…..” – de ce, dar DE CE, m-ar putea face să mă simt mai bine faptul că ÅŸi Å£ie îţi e rău? ÃŽn ce lume ar putea fi Ä‚STA un motiv de zâmbet pentru mine? Cel mult îmi poate adânci starea proastă, pentru că întăreÅŸte ideea “life sucks and then you die!”
  • “Descarcă-te, urăşte ceva ÅŸi apoi sus” – cum ar putea fi URA un catalizator pentru un sentiment de bine? Cum? ÃŽn ce lume twisted ar putea fi URA o soluÅ£ie pentru fericire? Ce fel de persoane sadice ÅŸi întunecate ar putea găsi pace, liniÅŸte, fericire în… URÄ‚?!

apocalipsa

  • “Ai avut tu perioade ÅŸi mai rele” – Ah, da! Am fost complet jos în alte perioade ale vieÅ£ii mele, aÅŸa e! Acum că mi-ai reamintit asta (pentru că dacă au fost aÅŸa de rele eu sigur le-am uitat imediat, pentru că, nu e aÅŸa, memoria nu e punctul meu forte… NOT!), moralul meu se va duce suuuus.
  • “Mai e ÅŸi mâine o zi” – Evrika! Eu aveam programată Apocalipsa în agendă. Dar acum că am aflat că mai este o nouă zi, totul s-a rezolvat.
  • “Mănâncă ceva, îţi face bine. Lasă că nu Å£i-e foame, mănâncă!” – …pentru că, nu e aÅŸa, o stare de greaţă e panaceul! Åži pentru că organismul meu nu e în stare să ÅŸtie singur ce e mai bine pentru el ÅŸi de tâmpit nu vrea să mănânc atunci când sunt agitată…
  • “Totul e simplu, nu îţi dai tu seama, dar e simplu…” – nu ÅŸtiam de ce pantofii mei aveau flecurile aÅŸa de tocite. Dar acum că îmi spui asta, am dezlegat enigma: ai mers tu în ei zi de zi 26 de ani ÅŸi d-asta.

Eu mă feresc să dau sfaturi oamenilor apropiaÅ£i atunci când îi simt jos. Evit să le dau soluÅ£ii… nu îmi vine firesc să fac asta. ÃŽmi vine firesc să îi ascult, să îi prind de incheietura mâini ÅŸi să îi strâng tare. ÃŽmi vine firesc să cumpăr mai multă mâncare pentru mine ÅŸi să o mănânc alături de ei. Mereu am observat că ajung să ciugulească din ea, oricât de deprimaÅ£i ar fi. ÃŽmi vine firesc să le zâmbesc ÅŸi să îi iau în braÅ£e. Poate că nu sunt cele mai bune soluÅ£ii, poate o parte din ei ar prefera una din tehnicile de mai sus… Nu ÅŸtiu. Dar este ceea ce mie îmi pare firesc să fac. Pentru că probabil e ceea ce m-ar face pe mine să mă simt mai bine…