TuÅŸnad – o cură de verde
September 10th, 2012Dacă vreţi să vedeţi mai mult verde ca oriunde, mergeţi în zona Tuşnad. E de departe unul din cele mai bune locuri pentru menajat sistemul nervos. Pe asta am şi mizat când am ales destinaţia singurei săptămâni de vacanţă. Am fost la o pensiune drăguţă pe numele ei Iris, pe care vi-o recomand. Nu este ieşită din comun şi nu e cea mai luxoasă, însă personalul de acolo este cel mai amabil pe care l-am întâlnit vreodată.
DeÅŸi eu nu m-am putut deconecta total (după cum vă povesteam anterior), nu pot să nu recunosc meritele terapeutice ale acelei zone. Desigur, noi nu am încercat tratamentele ÅŸi băile propriu-zise, însă aerul, curăţenia, liniÅŸtea ÅŸi palinca de acolo sunt de top! 🙂
Principalele puncte de atracţie turistică din zonă sunt Turnul Apor, Stânca Şoimilor, Lacul Ciucaş, Lacul Sfânta Ana, Tinovul Mohoş (rezervaţie naturală) şi Muzeul de Apă Minerală din Tuşnad. Se ajunge destul de rapid şi la Miercurea Ciuc şi Sfântul Gheorghe, dar azi vă povestesc doar despre natură. Oraşele intră în partea a doua.
La Turnul Apor ÅŸi stânca Åžoimilor nu am mai ajuns, pentru că în ultima vreme era un fel de cod de urgenţă pentru pericol de urÅŸi ÅŸi ni s-a spus că ar fi de preferat să mergem cu un grup mai mare, nu la o plimbare romantică în doi. Unde mai pui că niciunul din noi nu este prea în formă pentru trasee (orice fel de trasee – ca să vă faceÅ£i o idee, încălţămintea mea sport de vară este întruchipată de o pereche de sandale cu talpă joasă…), deci am fi sfidat prea tare natură să ignorăm sfaturile localnicilor.
Lacul CiucaÅŸ… e ok. L-am vizitat în prima zi, când încă aveam nervii întinÅŸi la maxim ÅŸi poate acesta e motivul pentru care nu m-a impresionat prea tare. Mi s-a părut mult prea mic. Nici muzica house care răsuna de la restaurantul de pe acolo nu a ajutat în a-mi face o imagine mai bună. Cred că prima mea reacÅ£ie a fost: “Atât? Da’ Herăstrăul e mult mai mare ÅŸi frumos!”
Nu acelaşi sentimente am încercat când am fost la Lacul Sfânta Ana. Se poate ajunge cu maşina până acolo, se face drum din Bixad. Este o parcare chiar aproape de lac. Drumul până acolo are foarte multe serpentine, vizibilitate mai deloc. Dar e SUPERB! Merită. Din drumurile făcute de mine cu maşina pe astfel de trasee, cred că doar Defileul Jiului m-a mai impresionat aşa tare. Am încercat să facem un filmuleț cu o porțiune de drum, dar nu descrie nici 20% din ce se vedea efectiv. Trebuia filmat la o plimbare pe jos, nu din mașină (cu limitările de rigoare). Eh, next time!
O dată ajunÅŸi la Lacul Sf. Ana… eu am avut impresia că am intrat într-o altă lume. Am avut noroc de o zi cu o lumină PERFECTÄ‚. ÃŽn zonă sunt niÅŸte bănci ÅŸi mese, dacă eÅŸti norocos poÅ£i închiria ÅŸi o bărcuţă (noi nu am găsit pe nimeni la post, din păcate. Mi-aÅŸ fi dorit mult să fac fotografii din mijlocul lacului). O parte din turiÅŸti aveau la ei costumele de baie ÅŸi decretaseră ziua o duminică de plajă ÅŸi scufundări. Apa e foarte curată, dar eu nu am intrat în ea. Am o problemă cu ideea de a înota pe lângă peÅŸti. Dar le-am admirat unduirile, stând pe ponton. Pe ale peÅŸtilor, nu pe ale turiÅŸtilor! 🙂
Mi-e destul de greu să vă explic în cuvinte serenitatea pe care o experimentezi acolo. Nici fotografiile nu mi se pare că redau fidel ceea ce ochiul meu a curpins. Desigur, experienţa presupun că e pur subiectivă. Cert este că îmi doresc să revin şi să petrec acolo o zi întreagă. Citind. Pe mijlocul lacului.
Tinovul MohoÅŸ este declarat un monument al naturii. Are o suprafata de 80 hectare ÅŸi e la o altitudine de 1050 metri. Turba are o grosime de 10 metri ÅŸi un volum de circa 3 milioane de metri cubi. Aici puteÅ£i vedea o serie de plante foarte rare. Vizitarea Tinovului MohoÅŸ se face numai însoÅ£iÅ£i de către ghidul rezervaÅ£iei. Biletul costă doar 5 RON ÅŸi experienÅ£a e priceless. Noi am avut parte de un ghid foarte-foarte haios. Vorbea foarte bine română, dar cu acel accent pe care eu l-am numit (fără o legătură logică) “galeÅŸ”. Åži avea un simÅ£ al umorului foarte dezvoltat. Am aflat că ursul vine des acolo pentru afine… ÅŸi turiÅŸti. Că una din cele mai bune metode de a scăpa de o întâlnire cu MoÅŸ Martin e să mergi doar în grupuri în care ÅŸtii că cel puÅ£in o persoană e mai lentă decât tine (ursul se opreÅŸte la prima gustare). Mai în glumă mai în serios, ne-a spus că urÅŸii sunt speriaÅ£i de zgomotele cu frecvenţă înaltă, aÅŸadar femeile sunt sfătuite să Å£ipe din toÅ£i rărunchii. “Noi, bărbaÅ£ii, am belit-o…”, am încheiat citatul. Am aflat ÅŸi că afinata face bine la vedere… doar primii 2 litri, după aia are efect invers. Cei mai bine investiÅ£i 5 RON din viaÅ£a mea! Natură, plante rare ÅŸi stand-up comedy. ÃŽn acelaÅŸi timp.
Muzeul de Apă Minerală din TuÅŸnad… este, practic, o căsuţă mică din lemn în care sunt diverse planÅŸe despre apele minerale (cam toate în maghiară, primeÅŸti un pliant în română la intrare ÅŸi te foloseÅŸti de el pentru descifrarea imaginilor) ÅŸi 2-3 sisteme vechi de îmbuteliat. Pe mine m-a amuzat raftul cu sticlele de apă minerală, se regăseau pe el formate de pe vremea când aveam 7 ani, cumpăram de la magazinul din colÅ£ ÅŸi trebuia să duc sticla la schimb. ÃŽn faÅ£a micului muzeu este o fântână-ţâşnitoare de unde poÅ£i bea apă proaspătă. Se opreau multe maÅŸini acolo ÅŸi umpleau sticlele… o fi fost apă vie ÅŸi eu nu ÅŸtiam! 🙂 Am apreciat în mod sincer iniÅ£iativa lor de a pune în valoare lucrurile de care sunt mândri. Biletul era 1 RON. Åži un zâmbet.
Oricum, am învăţat ÅŸi eu care este scopul zilelor de concediu ÅŸi de ce vara îţi trebuie măcar două săptămâni. Mi-a reuÅŸit treaba cu deconectarea, într-un final. Păcat că în următoarea zi am plecat acasă…
No Response to TuÅŸnad – o cură de verde
Still quiet here.