V-ati imaginat vreodata cum ar fi viata voastra fara internet? Multi dintre noi am trait anii in care daca vroiai sa afli la cat pleaca trenul spre Constanta trebuia sa suni la Gara sau sa mergi pana acolo, anii in care parintii ne trimeteau sa luam numerele castigatoare la loto direct de la agentie (in caz ca pierdusera extragerea televizata si nu cumparasera ziarul), in care SMS-ul era cea mai cool inventie posibila si in care dialogul intre prietenii pe care ti-i facusei in vacanta, la bunici, se petrecea prin scrisori. Astazi Internetul a inlocuit toate aceste lucruri si ne-a adus la un click distanta de ele.

Vrei sa afli programul de la cinema? Intri pe net. Mersul trenurilor? Internet. Rezultatele meciului de aseara? Ultimele barfe? Cel mai nou episod din “Grey’s Anatomy”? Un referat pentru sesiunea de comunicari stiintifice, la chimie? Un rezumat al cartii “Ion”? Ultimul videoclip al trupei Foo Fighters? Sensul cuvantului abia auzit si care nu stii ce inseamna? Codul postal al strazii X? Ultimele haine din colectia Stefanel? Click-click-click! Si lista intrebarilor care isi gasesc raspunsul la un click distanta ar putea continua.

V-ati gandit cum s-ar transforma societatea noastra daca maine Internetul ar disparea? In primul rand numarul somerilor ar creste drastic, toate departamentele de comunicare online si Social Media nemaiavandu-si rostul. Apoi, in multe aspecte, viata noastra s-ar complica. Informatiile ne-ar fi accesibile mult mai greoi, am fi nevoiti sa gasim (sau sa revenim la) noi metode de entertainment si sa renuntam la multe gesturi devenite deja ritualuri (cum ar fi verificatul e-mail-ului la cafeaua de dimineata).

Nu spun ca viata fara internet ar fi imposibila. Nu ma hazardez nici sa concluzionez daca ar fi mai buna sau mai rea. Sunt constienta si de dezavantajele pe care le-a adus, de riscurile pe care utilizarea excesiva si eronata le poate genera (si aici imi vine in minte filmul “Surrogates” cu Bruce Willis), dar stiu sigur ca Universul fara Internet ar fi mult mai diferit. Sunt foarte curioasa cum ne-am adapta la o extinctie a Internetului, acum ca l-am cunoscut si l-am lasat sa ne invadeze vietile? Ce mi-ar lipsi cel mai mult?

Ma mai gandesc si ca, in timp ce noi cunoastem lumea si fara Internet, ai nostri copii nu vor putea face acest exercitiu de imaginatie. Parca ma si aud spunandu-i odraslei mele ca “pe vremea mea trebuia sa fim toti in aceeasi camera ca sa jucam mima!”. Cat ma enerva mama cand imi dadea exemple care incepeau cu “pe vremea mea”! Si nu puteam sa imi imaginez ca eu voi fi vreodata nevoita sa trec intr-o noua vreme, astfel incat sa povestesc la trecut despre prima. Dar e timpul sa accept: unele lucruri pe care le-am cunoscut vor fi pura istorie. Nimic mai mult…

Voua ce v-ar lipsi cel mai mult daca Internetul ar disparea maine?